friteatern.se

Vi ses!

Om Friteatern/turnéplan

Klicka HÄR för att se en kort film om Friteatern. I filmen finns sekvenser från vår fd hemmascen Bristol i Sundbyberg. Sedan 1 oktober har vi istället vårt säte i Sala Folkets hus!

Turnéplan 2017-18

Friteatern arbetar turnerande på ca 120 olika spelplatser om året och har ingen fast scen. Kontakta producenten Eva Janstad i god tid, om du undrar över tillgängligheten på en spelplats som du vill besöka, fråga t.ex. om parkeringsplatser, ljudslinga eller hörhjälpmedel, syntolkning, texttolkning teckentolkning, teckenspråkigt utbud, den fysiska tillgängligheten, starka dofter, starkt blinkande ljus et cetera.

SÖK DITT DATUM I KRONOLOGISK ORDNING, NERIFRÅN OCH UPP. SENASTE DATUM ÖVERST.

Mån-Fre 14-18 maj, Skolföreställningar i Sala. -Maestro, Putz och Schäfern...-

Lör 12 Bygdegården Singö församlingshem -Maestro, Putz och Schäfern...-

MAJ 2018 Se här ovan för datum i maj.

Fre 20 Harlösahallen i Harlösa kl.19.00 -Mannen som blev ensam-

APRIL 2018 Se här ovan för datum i april.

Sön 25 Falkenberg -Mannen som blev ensam-

Fre 16 Gullspångs bygdegård -Har tåget gått, eller...?-

Tis 13 Fredsbergs bygdegård - Mastro, Putz och Schäfern framför Visan om livet självt- Efter kaffepaus fortsätter vi med musik och berättelse. En kväll för alla åldrar från fem år, ungdomar och vuxna - alla kommer att få en härlig upplevelse på sin nivå.

Sön 11 Föreningshuset i Tidersrum -Bortom allt förnuft-

MARS 2018 Se här ovan för datum i mars.

Sön 25 Utbudsdag Expo i Helsingborg. Vi medverkar med utdrag ur Mannen som blev ensam.

Lör 24 Sösdala -Mannen som blev ensam-

Fre 23 Ruskemåla bygdegård kl. 19.00 -Mannen som blev ensam-

Ons 21 Gryts bygdegård kl. 19.00 -Mannen som blev ensam-

Lör 10 Kungsåra bygdegård kl.19.00 -Mannen som blev ensam-

Sön 4 Tärna bygdegård, Sala -Den långa vägen till nu- en skröna från skogen

Lör 3 Utbudsdag för arrangörer i mellansverige. Västerås. Vi spelar utdrag ur -Mannen som blev ensam-

Tor 1 Skattungbyns gymnastiksal 19.00 -Mannen som blev ensam-

FEBRUARI 2018 Se här ovan för datum i februari.

Ons 31 IOGT-NTO i Brunflo kl. 18.00 -Mannen som blev ensam-

Tis 30 Mattmars bygdegård Stenhammaren kl. 19.00 -Mannen som blev ensam-

Sön 28 IOGT i Drömme kl. 17.00. Middag kl. 16.00 -Mannen som blev ensam-

Fre 26 Bräcke Folkets Hus kl.19.00 - Mannen som blev ensam -

Tor 25 GT-gården i Tännäs kl.19.00 - Mannen som blev ensam -

Mån 22 kl.18.00 offentlig föreställning i Siljansnäs -Maestro, Putz och Schäfern...-

Mån 22 Skolföreställning i Siljansnäs -Maestro, Putz och Schäfern....-

JANUARI 2018 Se här ovan för datum i januari.

DECEMBER 2017

Julmys och musikteatercafé Lördag 9 december 2017 kl.15.00-20.00 i Sala Folkets hus, Caféet. Borgmästaregatan 1. Gångavstånd från järnvägsstation och bussar.

Fika med julbus i form av diverse underhållande historier och musikaliska infall i caféet i Sala Folkets hus, medans du tar för dig av julgott. Fikat står Sweet Heart Green Café för och det passar alla, även de som vill ha rawfood, socker- och glutenfritt, vegan och ekologiskt.

OM FRITEATERN Friteatern är en fri professionell teatergrupp, som bildades 1973. Vi söker upp vår publik där den finns: i skolornas klassrum, i byarnas samlingslokaler, på teaterscener, på arbetsplatser och på föreningsmöten i hela landet. Fri grupp? Jo, man är fri från institutionernas hierarkier, så det som är viktigt för oss - att arbeta jämlikt, kan komma så nära våra drömmar som möjligt. Dessutom vilket är mindre roligt är att vi som fri grupp är "fri" från de största statliga stöden, men å andra sidan står frigrupperna för de flesta barn- och skolföreställningarna i landet - sådant tåls att tänkas på.

Vi arbetar utan gräns mellan scen och salong och med en personlig och nära relation till publiken. I samarbete med dramatiker och författare arbetar vi fram nyskriven dramatik i direkt relation till medmänniskor och det samhälle vi lever i.

Vi i Friteatern försöker hela tiden att arbeta fram en jämlik arbetsplats och har sedan 1973 förankat idéer och nyproduktioner tillsammans i gruppen, liksom att en del av våra föreställningar arbetas fram genom att skådespelarna formar dem tillsammans med skolklasser eller andra som föreställningen kommer att spelas för sedan. Det händer också att vi kommer överens om att arbeta med en regissör som skådespelarna och producenten har förtroende för. Vi hävdar inte att vår metod är lösningen på allt - det finns såklart saker att förbättra inom alla sätt att arbeta - men vi arbetar så jämlikt och undersökande vi kan och förmår.

När det gäller jämlikhet och kulturell infrastruktur, så är vi måna om att arbeta på ett verkligt uppsökande sätt, så att teater kan spelas på platser och i sammanhang där någon vill att vi ska komma, alltså inte bara på de större scenerna i tätorten. Vi tycker att det är de som vill ha teater som ska ställa krav på oss som arbetar professionellt och inte tvärtom. Tala om för oss hur er lokal ser ut, så anpassar vi oss till den på bästa sätt. När det gäller innehållet så är det inte alltid avståndet i km räknat som är avgörande om människor tar sig till (eller tar till sig) en föreställning eller ej. Vi spelar om livet och annat märkligt som drabbat oss människor, som Carina Molander säger. ...och det gör ingenting om de människor som upplever föreställningen känner igen sig.

En del produktioner har beviljats stöd från Statens Kulturråd.

Friteatern är medlem i TeaterCentrum och Assitej. Vi är även medlemmar i Hela Sverige ska leva, Landsbygdsnätverket, Ideell kulturallians.

Kontaktuppgifter hittar du här.