friteatern.se

Vi ses!

Teater Bristol

Stort varmt tack till alla er som vi mött i publiken vid föreställningar på Bristol, i kaffepausen, i omgivningarna, tack alla ni som stöttat vår verksamhet på Bristol sedan 1977 fram till januari 2016 då maktskiftet i Sundbyberg var ett faktum. I juni 2017 beslutade kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg (Den knappa majoriteten Alliansen + Mp) att inte bevilja Friteatern 2017 års hyres- och verksamhetsstöd. Det gjorde att vi fick lägga ner och flytta till Sala för nystart.

Om vi som tidigare år hade fått fortsatt stöd så var vår plan att på Bristol och i Sundbyberg själva eller/och i samverkan med andra, ha arbetat med nedanstående, förutom att vi såklart skulle ha spelat flera olika musikteaterföreställningar från vår repertoar.

· Tillsammans med ungdomar i Sundbyberg skulle vi startat en offentlig hip hop scen samt skrivit och arbetat fram en dansteaterföreställning med ungdomars egna texter och hip hop som grund. Det skulle ha varit ett pilotprojekt i metod och produktion. Turné i närområdet med ungdomar på scenen.

· Tillsammans med daglig verksamhet, LSS, arbetat fram en musikteaterföreställning, där både brukare och skådespelare skulle ha plats på scenen.

· Tillsammans med barn och unga från Sundbyberg, skapat ett matinéråd, sett andra yrkesverksamma teatergrupper, resonerat om föreställningarna och bokat in kommande matinéprogram. Barn och unga skulle vara aktiva i hela processen fram till att agera publikvärdar.

· Tillsammans med yngre barn ha utforskat existentiella frågor genom både intervju, samtal och drama. Essensen av detta skulle legat som grund för en ny skol- familjeföreställning som spelas både för de barn som deltagit och skapat den, och för andra barn och vuxna.

· Tillsammans med pensionärer, äldre och i samverkan med föreningen Bio Bristol byggt upp visningsverksamhet som t.ex. filmvisning/bio både som dag- och kvällsvisningar.

· Fullkornsstandup – Edutainmentlunch. En kryddad lunch som sätter vardagsfilosofin i främsta rummet. Edutainment – att lyfta blicken, få insikt och dessutom ha kul. Kan det bli bättre än att från det vanliga med en frisk fläkt som rör om i tankesmet och känslogrötar som både handlar om människan i universum och människan i sociala relationer.

· Soppa, saga, samtal. En plats att landa i och lyssna i – tillsammans. En filosofisk stund för ungdomar, vuxna och äldre. Carina Molander läser ur Tove Jansons böcker om Mumindalen och leder ett filosofiskt samtal med publiken/besökarna runt sagorna. En lugn stund för möten och tankar om livet och annat märkligt som drabbat oss människor.

· Världsmusikjam Unga och gamla att möts genom musik från olika kulturer. Friteaterns utbildade världsmusikmusiker kommer att vara den som samlar spelsugna, nybörjare och avancerade att spela ihop. Det ska inte på förhand finnas något mer mål med dessa träffar än att spela helt förutsättningslöst. Vad det sedan eventuellt kan leda till är inget vi ens ska tänka på nu.

· Workshops i röst- och sångteknik. Att göra sin röst hörd och våga använda den, känna sig säker att framföra något inför publik är en av delarna i bygget av en demokrati. Att samtidigt ha så kul som det kan bli på workshops med dessa professionella ledare är bara grädde på moset.

· Utveckla Bristol som arrangerande Riksteaterförening ett antal personer (generationsöverskridande) ser till att även Sundbyberg får en Riksteaterförening som arrangerar professionella teater- och musikgästspel på Bristol, såsom kammarmusik, viskvällar, teater från både yrkesverksamma institutioner och frigrupper.

· Öppen scen. Ung som gammal kan delta på ”Öppen scen” typ Stures hörna för er som minns. Här ska lilla Lisa kunna spela första blockflöjtslåten och gamla Kalle kompa sin sjungande papegoja, jämte profesionella musiker, trollkarlar, poesiläsning, stepp och gud vet vad. Allt uppstyrt och lett med fast hand av Friteaterns teaterpedagog.

· Bristol Folk. Tillsammans med unga och äldre skapa föreningen Bristol Folk som skulle kunna ta tillvara den uppskattade svikten i dansgolvet och den underbara akustiken för akustisk musik. Gästspel, kurser och folkdans.

· Gästspel. De flesta Sundbybergsbor kommer inte från Sundbyberg. Olika gästspel från olika delar av landet men även Finland och andra länder skulle berika kulturutbudet. Tillsammans med och för Sundbybergsbor från olika kulturer och landsändar, skulle ett rikt gästspelsutbud skapas.

· Cirkusskola på sommarlovet. Barn, unga och vuxna samsas om scengolvet och olika arbetspass under vilka vi bygger vår cirkusföreställning. En gränslös föreställning som bygger på gemenskap över generationsgränserna.

· Samverkan med lokala aktörer Friteaterns ”Predikaren å jag” spelas med tillägg av en andra akt som fångar existentiella frågor från den gästande Sundbybergsartistens perspektiv. T.ex. Gospelkör, författare, musiker.

· Ökad kontakt mellan Friteatern och skolbarnen. Friteatern är kända för sitt uppsökande arbete och skulle kunna ha gjort omfattande arbete i Sundbybergs skolor. Spelat föreställningar, arbetat med barn- och unga inför teaterproduktioner, samverkat med skolorna runt social kompetens och utveckling. Medborgarnas skattepengar skulle få hög utdelning med garanterat kvalitativ teater under elevernas skoltid.

· Ökad åldersintegration genom att förse Sundbybergsborna och tillresta med kvalitativa vuxenföreställningar som med klar fördel kan ses tillsammans med de ungdomar och barn en har omkring sig. Och tvärtom – Friteaterns familjeföreställningar kan med fördel ses av vuxna. Upplev tillsammans – det är ju så vi vill leva.

· Och självklart samverkan och utbyte med ännu fler föreningar, de vi redan har kontakt med och även andra. Lokala hyresgästföreningar, Unga Örnar, Fritidsgårdarna, pensionärsföreningarna, biblioteket, Marabouparken, SFI m.fl….. Friteatern har alltid dörren öppen.

· Uthyrning för andra föreningar t.ex. Tango 08 och Nya Teaterpiraterna. Sundbybergs Jazzklubb m.fl.

Kultur öppnar, förenar, fördjupar, breddar, skapar möten, utvecklar…. Vi kan inte på förhand bestämt säga vad detta leder till, att människors tankar och känslor sätts igång – kanske är det just det som skrämmer politiker inom Alliansen och Miljöpartiet i Sundbyberg?

All verksamhet dessvärre inställd på Bristol, pga kultur- och fritidsnämnden avslag. Kanske något att minnas på valdagen 2018.

Varma hälsningar! För ytterligare frågor och kontakt om vår före detta verksamhet på Bristol p.friteatern(@)gmail.com eller Eva Janstad 070-543 31 43 OBS Kontaktuppgifterna gäller inte för den verksamhet som finns på Bristol från 2018 och framåt. Friteatern har numera sitt säte i Sala.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)